Followers

Tuesday, March 20, 2012

Pinjaman Bulanan / Berlesen?

Assalamualaikum kawan2. ^_^

 Alhamdulillah, dapat jugak aku update blog lagi sekali. Yelah, dah start kelas balik kan. So macam2 nak diuruskan dekat kolej tu. ^_^   . Petang tadi aku pergi jalan-jalan sekejap. Macam biasa, sorang diri jelah. Tengah syok lepak dekat satu tempat nih. Aku terpandang sesuatu yang dah sememangnya lali dalam masyarakat melayu kita. Dekat mana2 pun ada. Duduk kat bus stop ada. Tiang lampu ada. Signboard pun ada! Biul agaknya orang yang menampal iklan pasal pinjaman nih. Ternyata biul.


Contoh macam ni

Cuba baca ayat dekat bawah tu betul2. "Pinjaman Berlesen Untuk Muslim Sahaja" errrr...kalau ada yang percaya itu adalah sesuatu yg pelik. Sebab apa aku cakap macam tu? Cuba korang tengok pada sudut kanan belah atas iklan tu. Ada tulisan cina kan? Its mean, iklan ni datang dari pihak yang kononnya berlesen bagai, tapi cara dan sistemnya sama sahaja seperti ah long. Then kita boleh bezakan iklan ni datang dari lintah darat sebab diorang tampal iklan merata-rata. Macam terdesak nak cari mangsa. Macam terdesak nak bagi orang pinjam. Sebab apa? Bila ramai yg pinjam, banyaklah untung si ah long ni tadi.

 Aku bukannya nak kondem ke apa benda ke, tapi korang sendiri fikirlah akibatnya. Dah banyak kempen yg kerajaan jalankan. Dah berbuih mulut pembaca berita baca kes2 pasal ah long, lintah darat semua nih. Takkan korang tak sedar lagi?

Kalau nak pinjam, pinjamlah pada orang2 terdekat yg boleh dipercayai. Aku pun pinjam duit kawan jugak. Tapi takdelah pendek akal sangat sampai pinjam dekat ah long

A L I F F B O H A R I

Step From Abnormality

^_^

3 comments:

Iera balqis said...

haha..mmg xpcaya pon bnd tu..huhu =)

Iera balqis said...

haha..mmg xpcaya pon bnd tu..huhu =)

Muhammad Aliff Bin Bohari said...

Bagus tu...
jgn percaya!
hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...